Azonnali elérhetőség

Tel.:+36208044490
eMail: info@selectkft.hu

Pinterest
Google+
Youtube
Blogger
Flickr
Twitter
Tweet
Facebook

Úszómedencék

Fóliázott betonmedencék

Ebben az esetben a medence belső felületén PVC alapanyagú, UV stabilizált fóliaburkolat kerül elhelyezésre, ami biztosítja a vízzárást, és a felület megjelenését is. A fólia vastagsága általában 0,8-1,5 mm. A vékonyabb fóliák nagymértékű nyúlásra képesek, ezért általában a medence méreténél kisebb méretűre készítik, a medencébe helyezve, a víz súlya húzza a felületekhez, kisimítva ezzel a fóliát. A fólia és a beton közé nem rothadó a betonfelület érdességét elfedő szigetelőanyag elhelyezése szükséges (filc, geotextília, polifoam). A vékonyabb fóliák erős igénybevétel, vagy kedvezőtlen geometriai kialakítás következtében meggyűrődhetnek, ami elrontja a medence megjelenését. A vastagabb fóliák közepén textilbetét van elhelyezve, ami biztosítja a fólia alaktartását, a gyűrődések jelenléte szakszerű kivitelezéssel teljesen kiküszöbölhető. A burkolat tekercsekből vágott fóliacsíkok helyszínen történő összehegesztésével készíthető el, ami szakképzettséget igényel.

A fólia burkolatú medencék fő előnye, hogy a vízzáróságot a fólia megnyugtató módon biztosítja, a szerkezetnek "csak" a statikai követelményeket kell kielégítenie. Gyakran alkalmazott szerkezet építési mód az oldalfalak zsalukőből történő megépítése, ami pontos, házilagos kivitelezést is lehetővé tesz, és az íves felületek is könnyen kiképezhetők. Hátránya, hogy a fólia viszonylag sérülékeny, idővel elszíneződik (másképpen a víz alatti felületek és a vízvonal feletti részek), illetve a fólia 10-15 év alatt elöregszik, cserére szorul, amit általában a medence körüli burkolat megbontásával együtt tudunk megtenni.

Betonmedencék

Általában csempével, vagy üvegmozaikkal lehet burkolni. A szakszerűen kivitelezett vasbeton medencéről elmondható, hogy a legtartósabb, mondhatni örök életű szerkezet. Két kialakítási változata van a vízzáróság módja szerint: a vízzáróságot a betonszerkezet, vagy pedig a betonozás után felhordott külön réteg biztosítja. A vízzáró beton speciális szemcseszerkezetű, adalékanyagokat is tartalmazó keverék, betongyárakban általában megrendelhető, helyszíni keverése nem ajánlott.

A medence vízzáróságát a vízzáró beton önmagában nem garantálja, ezért azt alábbiakra figyelni kell:

 • falvastagság: 20 cm-nél vékonyabb faltól nem várható vízzáróság,
 • megfelelő vasalás: a vasalásnak a medence repedésmentességét kell biztosítania, hiszen míg egy ház födémszerkezetében megengedhetők hajszálrepedések, a vízzáróság miatt medence esetében természetesen nem. Ezért célszerű a medence vasalását gyakorlott statikustervezővel megterveztetni.
 • a beton bedolgozása: nagyon fontos a beton megfelelő tömörségű bedolgozása, ami gépi tömörítéssel, vibrátorral érhető el. Vibráláskor ügyelni kell a vasak közé fűzött gépészeti vezetékek, egyéb beépítőelemek épségére, illetve arra, hogy ne mozduljanak el.
 • folyamatos betonozás: célszerű a medencét egy ütemben bebetonozni, annak érdekében, hogy elkerüljük a munkahézagok kialakulását. Legjobb a medence fenék- és oldallemezét egy napon kiönteni, ami megfelelő zsaluzási móddal egyszerűbb esetekben megoldható. Megengedhető a fenék és az oldalfalak külön - néhány napon belüli - betonozása is, de ebben az esetben a csatlakozó felületeket betonozás előtt megfelelően elő kell készíteni, esetleg munkahézag tömítő anyagokat kell alkalmazni.


A medencét burkolás előtt vízzárósági próbának kell alávetni. A vízzárósági próba időtartamát és a megengedett vízveszteséget szabványok rögzítik. Ha kiderül, hogy a medencéből vízelfolyás tapasztalható, vízzáró vakolat felhordása szükséges. Ha medence kívülről körbejárható, a vízelfolyás helye lokalizálható, a meghatározott helyen vízzáró vakolatot (BARRA 2000, MAPELASTIC) kell felhordani. Ha nagy felületen szükséges a javítás, célszerű az egész medencét vízzáró bevonattal ellátni, ami tulajdonképpen a betonmedence építés másik lehetséges módja. Ebben az esetben a betonszerkezet vízzárósága nem kritérium, hiszen azt az utólag felhordott bevonat garantálja. Ez az építési mód olcsóbb, de kevésbé biztonságos. A medenceszerkezet repedésmentessége itt is követelmény. A bevonatnak megfelelően kell tapadnia a betonfelületre.

A beton medencék fontos szerkezeti eleme a burkolat, ami döntően befolyásolja a medence megjelenését, tisztíthatóságát.

 • A legelterjedtebb, elegáns, könnyen tisztántartható burkolatfajta a jó minőségű, speciálisan medencék burkolataként használatos csempe. Kültéri medencék esetében is megfelelő ragasztó és szakember alkalmazásával a felfagyás elkerülhető.
 • A csempe burkolatok mellett egyre gyakrabban találkozhatunk üvegmozaik burkolatokkal. Legföbb előnye, hogy íves, szabálytalan formájú felületek is szépen burkolhatók, gazdagabb, összetettebb színvilág érhető el, mint a csempék esetében. Csak igazán hozzáértő burkolót szabad igénybe venni, ugyanis a pontatlan illesztések a vékony fugaméretek miatt szembetűnők lehetnek, elcsúfíthatják a medencét. Tisztántarthatóság szempontjából a csempés medencékkel egyenértékű.
 • Ritkán alkalmazott burkolási mód a medencék felületének festése. Olcsó, de nem túl tartós megoldás. Javítása esetén a felület minősége egyre romlik. Meg kell említeni még a vízzáróságot is biztosító műgyanta bevonatokat, melyek szintén könnyen tisztántarthatók. Felhordásuk szakembert kíván, áruk megközelíti a csempeburkolás árszintjét.

Uszodatechnika: A családi medence vízkezelése

uszodatechnikaEgy medence sok örömöt képes okozni használóinak, különösen akkor, ha saját, családi medencével büszkélkedhetünk. Nem kell gondot fordítani az időzítésre, másokhoz igazodni, elviselni a tömeget vagy éppen aggódni a víz tisztaságáért. Egy saját medence előnyei közé tartozik az is, hogy teljesen biztosak lehetünk annak higiénikus működésében, hiszen mi magunk ellenőrizzük.

A medence vizének kezelésénél a következőkre kell ügyelni uszodatechnikai szempontból:

 • Érdemes olyan termékcsaládot választani víztisztító szerekből, amelyek már kipróbáltak.
 • Algátlanítás, fertőtlenítés, a víz kémiai egyensúlyának beállítása és fenntartása, ezek mind fontosak.
 • Az ideális pH érték 7,2-7,6 - csak ezen az értéken marad a víz tiszta és átlátszó.
 • A fertőtlenítés általános eszköze a klór, ami megöli a baktériumokat, mikroorganizmusokat. Ideális mennyisége 0,3-0,5 mg/l a hétköznapi mértékben szennyezett medence víz esetében. Azonban a túlzásba vitt klórozás káros az egészségre.
 • Pelyhesítő szert akkor érdemes alkalmazni, ha a víz erősen algás. A szer pelyheket képez a nagy méretű szennyeződésekből, így azokat a vízszűrő képes kiszűrni.

Uszodatechnikával kapcsolatos további kérdései vannak? Forduljon hozzánk bizalommal!

Select Kft.
Uszodatechnika

Szalay Gergely ügyvezető
cím: 1173 Budapest, Tápióbicske u. 14.
email: info@selectkft.hu
telefon/fax: +36 1 252 3155
mobil: +36 20 804 4490